Met meer dan 85.000 mensen op de wachtlijsten bij de GGZ, was er dringend behoefte aan een vangnet voor mensen die (dringend) hulp nodig hebben. Daarnaast zijn er zorgelijke berichten de afgelopen dagen in de media n.a.v. huisartsen, die worden overspoeld door mensen die psychische hulp nodig zijn.
Door diverse factoren zien we de wachtlijsten steeds verder op lopen. Ook in deze branche, kampen we met ernstige personeelstekorten. Steeds minder jongeren willen werken in de zorg.
De hulpvraag van de mensen om ons heen wordt dan ook nog eens steeds groter. En het stigma omtrent hulp zoeken word mondjesmaat minder, waardoor de zorg vraag blijft groeien. Steeds meer jongeren zien we hulp zoeken. Ook corona heeft er voor velen dan ook diep ingehakt.
Jongeren onder de 18 jaar kunnen vergoedbare zorg krijgen via de gemeente. Vaak is dat een lange weg en als je er dan door bent begint het wachten. Een zorgelijke zaak, waar we ook de komende jaren weinig verandering in zullen zien.
Lange wachtlijsten lijdt in veel gevallen tot toename van klachten. Toename van klachten zorgt weer voor extra belasting van de hulpverleners, maar ook lopen de kosten voor de samenleving fors op.
Dat was voor de stichting in oprichting ‘acute landelijke psychische hulp’ een reden om hiervoor een specifiek telefoonnummer in te richten.
0900-1701 is 7 dagen per week dag en nacht bereikbaar. Bellers krijgen direct een psycholoog aan de lijn die naar hun luistert, hulp biedt of tips en adviezen geeft.
Ervaren hulpverleners helpen je met allerlei zaken, maar vaak is het al het luisterend oor en wat kleine tips die de mensen geruststellen. Ook op www.09001701.nl is van alles te vinden wat mensen kan helpen, om de periode waarin ze op hulp moeten wachten, door te brengen.
De behoefte onder mensen die al in behandeling zijn is groot blijkt inmiddels. Een behandelaar is niet altijd 24/7 beschikbaar en als patiënt heb je soms behoefte om je verhaal kwijt te kunnen of een extra handvat te ontvangen van een specialist.
Ook de website van de stichting staat vol met informatie en tips wat mensen kan helpen om steun te vinden. Webinars, praatgroepen met lotgenoten waar mensen aan deel kunnen nemen en – onder leiding van een psycholoog – worden thema’s besproken en kunnen deelnemers vragen stellen. Ervaringsdeskundigen die middels blogs hun verhaal vertellen is voor psychische cliënten ook een waardevolle aanvulling.
Voor de mensen die liever zelf aan de slag willen, is dit mogelijk middels eHealth programma’s beschikbaar.