ZWARTEWATERLAND – Het boek over Joods Leven in Zwartewaterland, geschreven in opdracht van de stichting Herdenking Joods Leven Zwartewaterland, wordt in september gepresenteerd. Het boek vertelt de geschiedenis van het Joodse leven in Hasselt, Genemuiden en Zwartsluis. De auteurs zijn historicus Frits Schmidt en journalist/biograaf Joep Boerboom.
De financiering van het boek is inmiddels rond. Via donaties, subsidiefondsen en sponsoracties van het bedrijfsleven, particulieren en de gemeente is het benodigde bedrag bijeen gebracht. De collecte, die tijdens het passie- en paasconcert van chr. Mannenkoor Stereo in Hasselt werd gehouden voor de uitgave van het boek, heeft 1250 euro opgebracht.
Volgens de auteurs is een belangrijke reden voor het schrijven van het boek over het Joodse leven in Zwartewaterland ‘opdat wij niet vergeten’. “Ook vandaag de dag zien wij dat groepen worden buitengesloten en dat antisemitisme toeneemt”, stellen Boerboom en Schmidt. “Het verhaal van de geschiedenis van het Joodse leven is daarmee actueler dan ooit en vertelt ook iets over onszelf. De herinnering aan deze beladen geschiedenis levend houden, helpt herhaling voorkomen.”
De eerste Joden die zich in Zwartewaterland vestigden waren in 1563 twee artsen, die overigens rond 1570 al weer waren vertrokken. Tot in de achttiende eeuw namen Joden noodgedwongen een aparte positie in. Ze werden geweerd uit steden en mochten maar een beperkt aantal beroepen uitoefenen. Hierna volgde gelijkstelling, maar de praktijk viel nogal eens anders uit. Dieptepunt was de holocaust, de systematische vernietiging van zes miljoen Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ook de Joodse gemeenschappen in Hasselt en Zwartsluis ontkwamen niet aan de Jodenvervolging. Het grootste deel werd vermoord in de Duitse vernietigingskampen.
Foto: Die is van de slagersfamilie Herschel in Genemuiden. De familie Herschel was ver voor de oorlog vertrokken uit Genemuiden.