Ingezonden door Henk Klasen
Wanneer stopt de honger naar groter, duurder en meer. Een schitterend stuk natuur opofferen voor woningen op absurde grote kavels. Wie kan het bedenken. In ieder geval niet door diegene die verbinding hebben met alles wat groeit en bloeit. Als we de belanghebbenden moeten geloven valt het allemaal wel mee met het verlies aan natuur. Maar niets is minder waar. Ten eerste zal iedere bewoner met de auto bij zijn huis moeten komen en wat te denken van de dagjes mensen, die toch wel eens met eigen ogen willen zien hoe lux de bewoners er wonen en hoe groot de kavels wel niet zijn.
Is er nog niet genoeg verloren gegaan?
Één van de voorbeelden is het Zwartewater. Voor vijftig jaar nog een schitterende rivier. Omzoomd met wuivende rietkragen en begroeid met tal van waterplanten. Waar in het voorjaar de vissen paaiden en bevolkt door tal van nestelende en broedende vogels. Van Karakiet, Roerdomp, Waterhoen en vele andere soorten. Maar de natuur moest wijken voor groter en grotere schepen. Met de rietkragen verdwenen ook de broedende vogels. Hoe jammer.
Ze moesten plaats maken voor zinkstukken en steenstort. Nu wil Rijkswaterstaat her en der aanpassingen doen zodat er weer paaigelegenheid komt voor de vissen. Compenseren.
Compensatie is het toverwoord. Ook voor de Driehoek. Maar voor een rivier en een gebied als de Driehoek is geen compensatie mogelijk. Ze zijn uniek in hun soort en iedereen moet zich goed realiseren dat bij het doorgaan van de plannen, een uniek natuurgebied voor altijd verloren gaat.
En wanneer stopt het. Na dit plan een nieuw plan. Hasselt richting Genemuiden en Genemuiden richting Hasselt. De belangen zijn groot maar de natuur blijft het kind van de rekening. Ondergeschikt gemaakt aan alles. Ook de weidevogelgebieden tussen de groene steeg, kromme steeg en Genemuiden komen in het gedrang. Over enkele weken komen de weidevogels terug uit hun wintergebieden, om hier weer te nestelen, eieren te leggen en hun kuikens groot te brengen. En ook voor deze gebieden is geen compensatie. Ook een gebied uniek in zijn soort.
Want het zal toch niet zo zijn dat de grutto op de plek waar hij geboren is, waar tientallen generaties voor hem hun kuikens hebben groot gebracht, bij zijn terugkomst een grote fabriekshal ziet staan.
Dat moeten we hem niet gunnen, help hem, gun hem ook zijn broodnodige stuk grond.
Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald. Is dit de oplossing van het probleem?
Ik wens Marinus Burgmeijer veel medestanders, zodat de Driehoek voor de natuur behouden blijft.
Video : Benny Breman