De gemeenteraad van Zwartewaterland heeft donderdagavond ingestemd met een raadsvoorstel dat ondersteuning biedt aan woningeigenaren die hun asbestdaken willen saneren. Hiermee kunnen eigenaren met onvoldoende inkomen en/of vermogen een lening afsluiten om hun woning of bijgebouwen asbestvrij te maken. Daarbij kunnen zij ook kiezen voor dakisolatie, zonnepanelen of zelfs een groen dak.
Asbest is een verzamelnaam voor zes verschillende soorten mineralen. In Nederland werd asbest veel gebruikt op bijvoorbeeld daken. Het materiaal wordt echter gevaarlijk als asbestvezels vrijkomen, wat kan gebeuren als je een asbestplaat breekt. Door het inademen van losse asbestvezels kan longkanker, longvlieskanker of buikvlieskanker ontstaan. Daarom moet asbest verwijderd worden. De gemeente Zwartewaterland biedt nu financiële hulp aan mensen die de kosten voor zo’n asbestsanering zelf niet kunnen dragen.
Twee leenopties
De gemeente stelt twee leenopties beschikbaar: de Maatwerklening en de Verzilverlening. Voor woningeigenaren met een beperkt inkomen en weinig vermogen is er de Maatwerklening. Bij deze lening wordt eerst gekeken of andere financieringsopties mogelijk zijn en of de aanvrager daadwerkelijk niet financieel draagkrachtig is. De Maatwerklening kent een rentepercentage van slechts 1%, waarbij de eerste drie jaar geen rente of aflossing vereist is. Na deze periode wordt regelmatig getoetst of de financiële situatie het toelaat om een deel van de lening terug te betalen, met een uiterlijke looptijd van dertig jaar.
Daarnaast is er de Verzilverlening, gericht op oudere woningeigenaren die binnen tien jaar hun AOW-leeftijd bereiken of deze al gepasseerd zijn en waarvan de woning voldoende overwaarde heeft. Bij de Verzilverlening zijn er geen maandelijkse lasten; de rente wordt jaarlijks opgeteld bij de openstaande schuld, die pas bij verkoop of na overlijden afgelost hoeft te worden.
De VVD en BGZ zijn echter sceptisch over de Verzilverlening. Beide partijen denken dat het lastig zal zijn om deze groep bewoners mee te krijgen. Wethouder Rietman stemt daar in principe mee in. “Je steekt je inderdaad verder in de schulden, maar we maken het wel aantrekkelijk”, is hij van mening.
Verder konden beide partijen zich aansluiten bij de rest. Omdat het een regeling betreft, staat het iedereen vrij om er gebruik van te maken. Dat het niet om een verplichting gaat spreekt veel partijen aan. Hoeveel mensen gebruik van de lening gaan maken, is nog onduidelijk. De gemeente heeft geen volledig beeld van het aantal daken waarop nog asbest ligt en kan niet voorspellen hoeveel mensen van de lening gebruik zullen maken.