A’j plat könt praoten, mo’j ’t neet laoten! Omdat het dialectmaand is kreeg de Statenvergadering van 26 maart een bijzonder tintje. De vergadering vond voor een deel plaats in het dialect. Wie wilde mocht in het dialect spreken.
Er stonden meerdere onderwerpen op de agenda. Zo hebben Provinciale Staten (PS) het provinciaal inpassingsplan voor De Wieden vastgesteld en werd ingestemd met het onderzoeksrapport van de rekenkamer over risicomanagement. Ook is de motie vreemd ‘Kwaliteit natuurbodems in beeld’ aangenomen.
Provinciaal inpassingsplan De Wieden
PS stemden in met het provinciaal inpassingsplan (PIP) voor het Natura 2000-gebied De Wieden. Dit beheerplan is gemaakt om de natuur in De Wieden en De Weerribben te beschermen en uit te breiden. In het plan wordt aangegeven welke maatregelen hiervoor nodig zijn, waar dit moet gebeuren en voor welke natuurdoelen.
Voor de vier deelgebieden Zomerdijk-Zwartsluis, Zomerdijk-Beukers, Doosje en Polder Giethoorn is dit op hoofdlijnen uitgewerkt en vastgelegd. Bij het vaststellen van het PIP hebben PS een motie aangenomen met een aantal voorwaarden. GS worden opgeroepen om maatwerk te leveren in de opmaat naar uitvoering. Indien inwoners en grondgebruikers dit wensen kunnen zij met de provincie in gesprek over de rekenmethode die is gebruikt om de effecten van maatregelen duidelijk te krijgen. Voordat de schop in de grond gaat krijgen zij de kans om gebiedskennis in te brengen. Dit kan betekenen dat maatregelen in het plan worden aangepast. Hierover wordt het gebied tijdig geïnformeerd.
Onderzoek risicomanagement
De Rekenkamer Oost-Nederland heeft onderzocht in hoeverre de provincie Overijssel risico’s bewust afweegt. Om doelen te bereiken, is het nodig om risico’s te nemen. Goed risicomanagement is dus belangrijk voor het realiseren van de ambities. De uitkomsten van het onderzoek zijn opgenomen in het rapport ‘Wie niet waagt, die niet wint’. PS stemden in met de aanbevelingen uit dit onderzoek en gaven daarmee GS de opdracht om ermee aan de slag te gaan.
Motie vreemd: Kwaliteit natuurbodems in beeld
Statenleden mogen ook onderwerpen aandragen die niet op de agenda staan. Dit zijn de moties ‘Vreemd aan de orde van de dag’, ook wel ‘moties vreemd’ genaamd. De Staten steunden de motie ‘Kwaliteit natuurbodems in beeld’, ingediend door de BBB. Hierin werden GS opgeroepen om per Natura 2000-gebied en natuurdoeltype te onderzoeken hoe je aan de hand van bodemanalyse op een objectieve manier de bodemkwaliteit in kaart kan brengen. Maar ook hoe deze kennis kan worden ontsloten bij het bredere publiek en kan worden ingezet bij het vaststellen of herzien van beheerplannen.
Over Provinciale Staten
Provinciale Staten zijn de volksvertegenwoordigers van Overijssel en vormen het algemeen bestuur van de provincie. Statenleden worden elke vier jaar door de inwoners van Overijssel gekozen. Na de verkiezingen wijzen zij Gedeputeerde Staten (GS) aan die het dagelijks bestuur vormen van Overijssel. PS bepalen het beleid van de provincie op hoofdlijnen en controleren of GS het vastgestelde beleid goed uitvoeren. Overijssel heeft 47 Statenleden die verdeeld zijn over 15 partijen. Voorzitter van de Statenvergadering is de Commissaris van de Koning Andries Heidema.