Overlast van de processierupsen wordt een al maar groter wordend probleem in Nederland.
Je hoort er over en leest er van en op steeds meer plaatsen zie je eikenbomen met een rood wit lint met de waarschuwing voor deze zeer hinderlijke beestjes. Aanraking met de giftige brandharen van deze rupsen kan vervelende gevolgen hebben. Allergische reacties van de huid oog irritaties jeuk en slijmvlies ontsteking van de luchtwegen is vaak het gevolg. Een groot probleem voor de volksgezondheid dus. Steeds meer gemeenten krijgen hiermee te maken, zo ook de gemeente Zwartewaterland.
Gemeenten doen allerlei pogingen de eikenprocessierups te bestrijden waarvan sommigen kiezen voor opzuigen van de nesten met speciale stofzuigers. Er zijn gemeenten die het omstreden bestrijdingsmiddel Xentari gebruiken. Dit is echter een slechte keus en het doodt óók alle andere insecten in de buurt zoals de natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups bijvoorbeeld gaaswespen. Ook heeft het grote gevolgen voor de vogels die in deze tijd hun jongen vergiftigde insecten voeren. Dit nu zijn juist de toekomstige natuurlijke bestrijders die dan het loodje leggen. Zijn wij als particulieren gemeente en groenvoorzieners eigenlijk wel goed bezig? Grijpen we niet te snel naar bestrijdingsmiddelen?
En is er wel het besef dat we hierdoor gelijk de biodiversiteit aan het vernietigen zijn? Dit jaar is vlak bij mij in de buurt de ijsbaan bespoten met gif zodat alle vegetatie en insecten dood gingen (zie foto). Afgelopen weekend liep ik over het pad langs de ijsbaan en ontdekte voor het eerst 2 nesten van de processierups en nog eens 2 bij het nabijgelegen speelveldje, is dit toeval? Ik weet het niet. Gif spuiten is volgens mij niet het middel, beter is het de biodiversiteit in onze omgeving te vergroten.
Dit kan bijvoorbeeld door groenstroken en bermen in te zaaien met bloemenmengsels waar allerlei insecten vogels en vlinders op af komen. Bovendien zijn al die bloeiende groenstroken nog een prachtig gezicht ook een Win-Win situatie dus!