Netcongestie, voldoende woningbouw, investeringen in scholen, kunstgrasvelden en verhoogde heffingen – deze onderwerpen kwamen allemaal aan bod tijdens de gemeenteraadsvergadering van afgelopen donderdagavond. De raad besprak namelijk de begroting voor 2025 en de daaropvolgende jaren. Er zijn volop ideeën en plannen; nu volgt de uitwerking.
Het college kijkt optimistisch naar 2025 en de jaren daarna en verwacht elk jaar zwarte cijfers te schrijven. Zelfs in 2026, het zogenoemde “ravijnjaar”, blijft het college positief. Dit jaar wordt zo genoemd omdat het Rijk dan fors gaat korten op het gemeentefonds, een belangrijke inkomstenbron voor de gemeente. Zwartewaterland verwacht deze klap op te vangen door 500.000 euro uit de algemene reserve te halen.
Woningbouw
De behandeling van de begroting gaf alle raadsfracties de gelegenheid om hun wensen, ideeën en vragen voor het nieuwe jaar op tafel te leggen. Woningbouw bleek een centraal thema voor vrijwel alle partijen, met extra aandacht voor Zwartsluis en de Kamperzeedijk. Het CDA en de VVD stelden specifieke vragen over de woningbouw in Zwartsluis, aangezien de gemeente hier in 2025 plannen voor wil ontwikkelen. Het CDA vond echter dat de bouw sneller moet worden gerealiseerd, iets wat volgens BGZ niet kan vanwege procedures.
De PvdA sprak haar zorgen uit over de schijnbare trend dat veel vrijgekomen woningen naar mensen van buiten de gemeente gaan. Wethouder Slingerland herkende dit probleem en stelde voor om hierover en over andere woningbouwgerelateerde kwesties verder te spreken tijdens een informatieavond op 21 november.
Netcongestie
Netcongestie kwam ook naar voren als een belangrijke uitdaging voor de komende jaren. Het probleem is nu al voelbaar, bijvoorbeeld bij het zwembadproject in Zwartsluis, dat vanwege capaciteitsproblemen op het elektriciteitsnet vertraging oploopt. Wethouder Slingerland gaf aan dat gesprekken hierover hem weinig optimistisch hebben gestemd. Ook het streven van de gemeente om in 2040 gasvrij te zijn, lijkt door de netcongestie ingewikkelder te worden. Hoewel de scherpe kantjes al eerder van het gasvrij-plan waren afgehaald, bracht de PvdA dit onderwerp opnieuw ter sprake, door eveneens te twijfelen aan de haalbaarheid van het plan. Slingerland kondigde aan dat het college met een nieuw raadsvoorstel komt om de haalbaarheid van het plan te bespreken.
Ontmoetingsplek in Hasselt
Tijdens de vorige raadsvergadering werd het aangepaste verlichtingsplan besproken, waarbij vooral de VVD pleitte voor extra verlichting tussen de pont en Zwartsluis. Hoewel een motie werd verwacht, koos de VVD ervoor om een beroep te doen op de hoffelijkheid van het college om de meerderheid van de raad te volgen. Wethouder Slingerland merkte op dat moties en amendementen de geëigende instrumenten zijn om zulke zaken te regelen.
Andere onderwerpen die uitgebreider werden besproken, waren onder meer de wens voor een jeugdhonk in Hasselt. Het CDA en de ChristenUnie overwogen een motie, maar besloten hiervan af te zien omdat de gemeente al in gesprek is en onderzoek doet. BGZ gaf daarbij aan dat er in Hasselt geen behoefte zou zijn aan een gecontroleerde ontmoetingsplek voor jongeren. Dit onderwerp zal in het nieuwe jaar opnieuw besproken worden wanneer het onderzoek is afgerond. De PvdA stelde vast dat er minder mensen in de gemeente gebruikmaken van de voedselbank en vroeg zich af of hiervoor een specifieke oorzaak is. Slingerland had daar namens het college geen directe verklaring voor, misschien door investeringen in het armoedebeleid, maar zeker weten kon hij dat niet. Wel kon hij de trend onderschrijven.
Verhoogde heffingen en nieuwe investeringen
In het raadsvoorstel over de begroting waren twee belangrijke extra investeringen opgenomen. De gemeente reserveert 7,3 miljoen euro voor vervangingsinvesteringen, waarmee onder andere nieuwe kunstgrasvelden worden aangelegd bij de voetbalclubs in Hasselt en Genemuiden. Ook wordt geïnvesteerd in het opknappen van wegen, fietspaden en parkeergelegenheden, en het vernieuwen van de riolering. Om de stijgende onderhoudskosten te dekken, wordt het riooltarief verhoogd: een eenpersoonshuishouden gaat nu 282 euro betalen – een stijging van 24 euro – en een meerpersoonshuishouden gaat 343 euro betalen, een stijging van 29 euro. Daarnaast wordt de afvalstoffenheffing verhoogd door oplopende kosten. De nieuwe heffing bedraagt 211 euro per jaar, een stijging van 13 euro.
Een tweede extra investering van 1,8 miljoen euro is bestemd voor het verduurzamen en moderniseren van onderwijsgebouwen. Hiermee wil de gemeente jonge gezinnen aantrekken en behouden.
De gemeente heeft voor het nieuwe jaar weer tal van plannen en doelen, die in 2025 of in de daaropvolgende jaren uitgevoerd moeten worden. Door een conservatief financieel beleid staat de gemeente er financieel goed voor, en dat is goed nieuws voor de komende jaren, want er is nog genoeg te doen.