De gemeente Zwartewaterland heeft een belangrijke stap gezet om de woningnood aan te pakken. De raad stemde namelijk in met de oprichting van een nieuw Mobiliteitsfonds, dat woningsplitsing gemakkelijker maakt. Wel moeten initiatiefnemers (de huiseigenaar die zijn woning wil splitsen) duizenden euro’s in dit fonds inleggen. Het besluit leidde tot kritiek van het CDA, maar kreeg brede steun van andere partijen.
Een groot probleem waarop splitsingen op dit moment vastlopen, zijn parkeerplekken. Door het inleggen van duizenden euro’s in het fonds mag een initiatiefnemer met te weinig parkeerruimte zijn woning alsnog splitsen, omdat de gemeente zorgt voor een parkeerruimte op een andere plek. Niet iedereen kan van het nieuwe fonds gaan meegenieten. De parkeerbehoefte moet op het eigen terrein niet mogelijk zijn en het is alleen van toepassing op het centrum en schil in de drie kernen van Zwartewaterland. Hieronder in de kaartjes aangegeven.
Wat houdt het Mobiliteitsfonds in?
Het Mobiliteitsfonds biedt initiatiefnemers van een woningsplitsing de mogelijkheid om een bijdrage te leveren als hun plannen niet aan de parkeernormen voldoen. De middelen uit het fonds worden gebruikt voor het realiseren van extra parkeerplaatsen elders of andere maatregelen die de parkeerdruk verlichten. Denk hierbij aan verbeteringen in de fietsinfrastructuur of bewegwijzering. Dit biedt meer flexibiliteit bij het oplossen van parkeervraagstukken en kan de woningnood in de kernen verlagen, zonder de parkeerdruk te verhogen.
Kritiek van het CDA
Hoewel het fonds door veel partijen positief werd ontvangen, had het CDA forse kritiek. Raadslid Marco van der Vegte noemde het fonds een ‘woningsplitsingsbelasting’ en stelde teleurgesteld vast dat er te veel onzekerheden en vrijblijvendheden in het plan zitten. “Je betaalt duizenden euro’s, maar er is geen garantie dat dit geld wordt besteed aan parkeerplaatsen”, aldus Van der Vegte. “Het lijkt meer op een ordinaire gemeentelijke belasting”, gaat het CDA-raadslid door.
De opmerkingen van Van der Vegte konden echter weinig steun van andere partijen genieten. De SGP en VVD interrumpeerden meermaals. Niels Veerman (SGP) vroeg het CDA naar hun alternatieven. Van der Vegte pleitte voor een splitsing van de splitsing. Oftewel: wonen en parkeren los van elkaar bekijken. Volgens het SGP-raadslid was dat niet haalbaar. “Er is een parkeernorm verbonden aan een woning. Loskoppelen is dus geen optie”, stelde hij.
Ook de termijn van tien jaar – de tijd waarin een parkeerplaats gerealiseerd moet worden door de gemeente – vond het CDA te lang. Hoewel de CU deze zorgen eerst deelde, nuanceerde zij het bezwaar. “Tien jaar is lang, maar soms is het nodig aanvragen te bundelen (tot een groter parkeerterrein bijvoorbeeld, red.). In dat geval is deze periode redelijk.”
Andere partijen positief
De overige partijen waren overwegend positief over het Mobiliteitsfonds. “Een dak boven je hoofd is een recht. Je kunt niet tegen een voorstel zijn wat dat mogelijk maakt”, betoogde de PvdA. Voor de CU wogen de voordelen zwaarder dan de nadelen, het bood bovendien een oplossing voor mensen waar anders geen oplossing voor was. De VVD sprak van een “reëel plan”.
BGZ vroeg naar het gemeentelijke beleid dat inwoners zelf verantwoordelijk zijn voor parkeergelegenheid. Wethouder Slingerland benadrukte dat het fonds alleen bedoeld is voor de situaties waarin zelf onvoldoende parkeergelegenheid kan worden gerealiseerd, na een woningsplitsing. De SGP legde de nadruk op heldere communicatie. Wethouder Slingerland stemde daarmee in; het fonds zorgt niet voor een eigen parkeerplek. Het zorgt er wel voor dat er binnen een straal van 750 meter van de woning een extra parkeerplek wordt gerealiseerd.
Wethouder Slingerland erkende dat het realiseren van extra parkeerplaatsen gevolgen kan hebben voor de openbare ruimte. “In sommige gevallen kan dit ten koste gaan van grasveldjes of trottoirs. Daarom is participatie van inwoners cruciaal”, vond hij. Ondanks de kritiek stemde ook het CDA uiteindelijk met tegenzin in. “Soms moet je instemmen met iets waar je verdrietig van wordt. De enigste reden dat we meegaan is dat woningsplitsingen nu vaak niet mogelijk zijn”, besloot Van der Vegte.
Plannen voor Frion-woningen in Zwartsluis
Tijdens de vergadering werden ook de plannen voor de Frion-woningen in Zwartsluis besproken. Volgens wethouder Rietman worden hier 22 driekamer- en vier tweekamerappartementen gerealiseerd. Hoewel er bezwaren zijn ingediend, onder andere vanwege het tekort aan parkeerplaatsen, hebben deze geen opschortende werking. Woningcorporatie Wetland Wonen begint in maart 2025 met de verbouwing, en de oplevering staat gepland voor begin 2026. De woningen worden in eerste instantie beschikbaar gesteld aan inwoners van Zwartsluis.