Genemuiden krijgt een nieuwe woonwijk. Op het ‘Binnenveld’, tussen de Krommesteeg en de Randweg, worden de komende jaren maximaal 243 woningen gerealiseerd. De gemeenteraad is zeer positief over het bestemmingsplan en roemt de diversiteit aan woningen. Ook het op tijd opgestarte en uitgebreide participatietraject kan op veel goedkeuring rekenen. Eind dit jaar wordt het gebied bouwrijp gemaakt en kan de uitgifte beginnen.
In het bestemmingsplan van het college is een grote diversiteit aan woningtypes opgenomen. Het gaat om 18 vrije kavels, 16 rug-aan-rug woningen voor starters, 78 zorgwoningen en 27 hofjeswoningen voor senioren. Daarnaast worden er meerdere appartementencomplexen gebouwd: drie gebouwen van vier verdiepingen met 62 seniorenappartementen en twee gebouwen van vier en vijf verdiepingen met 42 startersappartementen. De keuze tussen huur of koop blijft open; er wordt gekeken waar behoefte aan is.
Referentiekader
Alle partijen zijn te spreken over de diversiteit aan woningen in de geplande wijk. Of zoals Sander Hartman (BGZ) samenvat: “Groot, klein. Hoog, laag. Los, vast. Prachtig plan en voor alle doelgroepen.” Wilhelm Bisschop (SGP) voegt daaraan toe: “En meer groen dan stenen, en dat is heel mooi gezien klimaatadaptatie en dergelijke.”
John Smits (VVD) is ook positief, maar vindt een aantal startersappartementen te klein. Zo zijn er 22 appartementen van vijftig vierkante meter, en dat voelt voor de VVD wel erg klein aan. Volgens wethouder Rietman is het een kwestie van referentiekader: in Amsterdam zouden ze er heel blij mee zijn.
Wat eerst?
Alle woningen worden niet tegelijkertijd uitgegeven om de markt niet te verstoren, geeft wethouder Rietman aan. De SGP en de CU vragen zich af wat de prioritering wordt. Bisschop vindt het logisch dat de zorgwoningen als eerste aan de beurt komen, aangezien zij een jaar extra hebben moeten wachten. Dit krijgt later bijval van de CU, die ook aangeeft dat er veel behoefte is aan hofjeswoningen. SGP lijkt dit ook een goed idee te vinden, want volgens de partij moeten senioren niet de woningen voor starters wegkapen.
De wethouder bevestigt dat het zorginitiatief als eerste aan de beurt zal komen. Tussen de regels door valt op te maken dat daarna een aantal seniorenwoningen aan de beurt zullen komen. Voor starters is er namelijk een grotere kans bij de vrijkomende woningen, aldus Rietman.
Alle woningen in één keer vrijgeven is geen optie. “We willen voor de eigen bevolking bouwen,” geeft de wethouder aan. “Alles in één keer zorgt ervoor dat de markt verstoord wordt.” Marco van de Vegte (CDA) interrumpeert en stelt dat de prijzen van woningen de pan uit rijzen. “Het voelt bijna alsof de gemeente er op deze manier mede schuldig aan is,” zegt Van de Vegte ongenuanceerd. Wethouder Rietman is het daar niet mee eens. “Als je wilt bouwen voor de eigen bevolking en alles in één keer vrijgeeft, dan kan ik u één ding verzekeren: dan bouwen we niet voor de eigen bevolking.”
In dit kader vraagt BGZ nog naar de nieuwe huisvestingswet, die het mogelijk maakt om vijftig procent van de woningen toe te kennen aan eigen inwoners. Het college vraagt zich af hoe die wet uitpakt in Zwartewaterland, aangezien in de gemeente al ongeveer vijftig procent van de woningen naar eigen inwoners gaat. In Genemuiden gaat het om tachtig procent, geeft Rietman aan, dus zeker in dit woonproject is dit niet aan de orde.
Adullam
Tot slot vinden de SGP, het CDA en de PvdA het belangrijk dat er naar de zorgen van Adullam wordt geluisterd. Klaas Eenkhoorn (PvdA): “De inspreker van Adullam had het over snelheid remmende maatregelen om de geluidoverlast te beperken. Ik neem aan dat daar naar geluisterd wordt.” Wethouder Rietman geeft aan de inbreng van Adullam als positief te ervaren, omdat er zorg voor de cliënten werd uitgesproken. Plannen zijn er echter nog niet, en definitieve uitspraken wil de wethouder ook niet doen. “Maar we zullen zeker rekening houden met hun zorgen,” besluit de wethouder.