Definitief ontwerp Kaderrichtlijn Water gepresenteerd, het Zwarte Meer krijgt 65 hectare nieuw natuurgebied: “Wij maken ons met u zorgen”
Rijkswaterstaat heeft een definitief ontwerp voor de Kaderrichtlijn Water gepresenteerd, waarin de aanleg van 65 hectare nieuw natuurgebied voor vis en macrofauna in het Zwarte Meer centraal staat. Het plan omvat de aanleg van moerasgebieden, uitbreiding van rietoevers en de creatie van ondieptes en onderwaterrichels. “We zijn behoorlijk geschrokken van de impact die deze maatregelen zullen hebben op het Zwarte Meer en de recreatiegebieden van onze inwoners,” zegt Klaas Huisbrink (SGP). De moerasgebieden en onderwaterrichels zullen worden aangelegd langs de recreatievaargeul, met als doel de terugkeer van riet en biezen. Huisbrink uit echter twijfels over het slagen van deze plannen: “We vrezen dat het beoogde resultaat niet zal worden bereikt.”
De aanbesteding van het project is gepland voor het voorjaar van 2025, wat de druk om wijzigingen aan te brengen vergroot. De SGP dringt erop aan dat de plannen nog aangepast worden, omdat de huidige voorstellen volgens Huisbrink aanzienlijke gevolgen zullen hebben voor de omgeving, recreatie en scheepvaart.
Een niet meewerkende Rijkswaterstaat
Dat de Kaderrichtlijn Water een belangrijke en waardevolle maatregel is – die heeft bijgedragen aan betere waterkwaliteit in Nederland – staat buiten kijf, benadrukt wethouder Rietman. “Maar we delen de zorgen over de effecten van deze ingreep op onze inwoners en recreatiegebieden. Wij maken ons met u zorgen.” Het college heeft al twee keer haar bedenkingen kenbaar gemaakt, maar Rietman waarschuwt voor te hoge verwachtingen: “We moeten realistisch blijven over de mogelijkheden en de ruimte die Rijkswaterstaat biedt om de plannen aan te passen.” Toch zijn er nieuwe gesprekken gepland met Rijkswaterstaat. “Maar over de uitkomst van die gesprekken kunnen we niets garanderen,” voegt Rietman eraan toe.
Huisbrink vroeg vervolgens of het college mogelijkheden ziet om Rijkswaterstaat te overtuigen van het beperkte draagvlak voor het plan. “Daar ligt mijn zorg,” reageert Rietman, “Rijkswaterstaat heeft namelijk sterk de neiging om strikt vanuit haar opdracht te werken.”
Hoewel de SGP dit onderwerp op tafel bracht is de bezorgdheid ook bij andere fracties aanwezig. Dit is overigens niet de eerste keer dat de gemeente en Rijkswaterstaat botsen; recent leidde de plaatsing van damwanden in het Zwarte Meer nog tot frustratie bij het college en een verontwaardigde gemeenteraad. Of de verhoudingen ook deze keer onder druk komen te staan, zal blijken na de gelande gesprekken.