Klik op de foto voor de vergroting
Een laat broedgeval van de kerkuil
De kerkuil was na de strenge winter van 1963 in Nederland bijna uitgestorven. Er waren naar schatting nog een 80 broedparen over. Een aantal mensen hebben zich het lot van deze prachtige vogel aangetrokken en hebben besloten deze vogel te helpen. Dankzij het ophangen van nestkasten in schuren en boerderijen door honderden vrijwilligers in heel Nederland is men er in geslaagd om het aantal broedparen ruim boven de 2000 te krijgen. Een bedreiging op dit moment is dat veel oude schuren worden afgebroken en dat de oude boerderijen verdwijnen en plaats moeten maken voor moderne bedrijven of verbouwd worden tot woonboerderij.
Voor de steenuilen, die het liefst een kleinschalig landschap prefereren, gelden hoofdzakelijk dezelfde problemen als de kerkuilen. De populatie van deze vogels staat onder druk. In tegenstelling tot de kerkuil, die in heel Nederland voorkomt, komt de steenuil lang niet overal voor. In de polder Mastenbroek komen nog enkele paartjes voor.
Vogelwerkgroep Vliegvlug is sinds enkele jaren actief met kerk- en steenuilen in de omgeving van Zwartsluis, Hasselt, Genemuiden, polder Mastenbroek, Vollenhove en Sint Jansklooster. Ook worden tijdens de wintermaanden de ransuilen op hun roestplaatsen geteld.
Een paartje kerkuilen heeft een paar jaar geleden zijn intrek genomen bij de familie Spijker. Vorig jaar hadden wij bij deze familie in oktober nog drie jongen in de nestkast zitten. Ook dit jaar zijn de vogels laat in het seizoen begonnen met het leggen van hun eieren. Tijdens de eerste controle in juli vlogen twee volwassen uilen uit de nestkast. Er waren geen eieren of jongen aanwezig. Begin augustus is er weer een controle uitgevoerd en toen bleken er kleine jongen in de nestkast te zitten. Op 1 september was het zover dat de jonge vogels geringd konden worden. Gezien de grootte van de jongen wordt het nu ook pas eind september voordat ze hier uitvliegen.
Om een nog duidelijker beeld te krijgen van evt. broedgevallen van de kerkuilen, ransuilen en steenuilen en doen wij een beroep op U om broedgevallen of de aanwezigheid van deze vogels aan ons te willen doorgeven. U kunt dit doen door te bellen naar H. Folkerts, tel. 0522-257282.
Klik hier voor de prachtige serie foto’s van Benny Breman