Ingezonden :
Krijg van verschillende wandelaars van de dijken rondom Genemuiden dat er veel te weinig gemaaid wordt en dat de mensen elkaar nauwelijks kunnen passeren op 1.15 meter omdat ze dan niet even in de berm kunnen met bv een scootmobiel of rollator.
Bijkomend probleem is door het weinig tot amper maaien van de dijken dat de beruchte Berenklauwplant in grote getale over hele oppervlakten van de dijken te zien zijn. Deze beruchte plant die niet thuis hoort in Nederland heeft al verschillende mensen in Genemuiden en dieren nare brandblaren opgeleverd. 1 hondeneigenaar heeft mij gevraagd dit te melden, zijn hond had brandblaren over zijn gehele kop en romp. Ook een andere inwoner had een fikse brandblaar aan zijn been waar hij weken last van had. Ook het ongedierte zoals de beruchte teek kan door het hoge gras goed gedijen en zorgt voor de nodige slachtoffers bij mens en dier.
Inmiddels is dit vandaag gemeld bij de Gemeente, maar misschien is dit een artikeltje waard dat deze Bereklauw plant behoorlijk oprukt met name langs de dijken, doordat de gemeente de eigenaren van de dijken te weinig sommeert om de dijken tijdig te maaien in de zomermaanden.
Bijgaand nog even een foto en info wat deze plant kan veroorzaken:
BERENKLAUW komt vaak in het nieuws een gewas dat van elders is geïmporteerd en hier echt niet thuis hoort.
Maak niet de fout om de bladeren of de bloemen of wat dan ook van de Reuzenberenklauw te plukken voor een leuk boeket of om op te eten. De plant scheidt een sap af dat bij blootstelling aan zonlicht op brandwonden lijkende wonden op de huid veroorzaakt. Het duurt zeker twee weken tot deze jeukende wonden zijn genezen en je houdt er een litteken aan over. Komt het sap in de ogen, dan kan dit leiden tot blindheid. Ook (huis-) dieren krijgen vergelijkbare wonden.
Ingezonden opmerking:
Korte opmerking over artikel over Berenklauw. De berenklauw die in onze omgeving groeit is de inheemse gewone berenklauw. Die kan 2 meter worden. De reuzenberenklauw kan 5 meter worden, maar komt in deze omgeving niet/nauwelijks voor. https://www.gezondheidsnet.nl/medisch/gevaarlijke-berenklauwen-varianten-herkenning-en-behandeling