Naar een Veiliger Sportklimaat op en langs de velden ook in Genemuiden

Het weekend staat weer voor de deur. Voor veel ouders betekent dit dat ze ergens langs een sportveld staan, te kijken bij hun kinderen. Ik geef al jaren workshops en lezingen aan sportclubs, over sportiviteit en respect. En in opdracht van stichting Naar een Veiliger Sportklimaat (VSK) ontwikkelde ik met collega Steven Pont de workshop ‘Lang leve de sportouder’.
Ouders hebben een belangrijke bijdrage aan sportiviteit en respect. Niet elke ouder weet wat er van hem of haar wordt verwacht langs de lijn. Daarom – zo vlak voor het weekend – vijf tips voor gedrag langs de lijn:

1) Plezier gaat voor presteren
In plaats van ‘heb je gewonnen?’ en ‘heb je gescoord?’ kun je ook vragen: ‘was het leuk?’ en ‘hoe ging het?’. Zo leer je kinderen dat plezier voorop staat.

2) Moedig aan, maar coach niet mee
Hoe goed bedoeld ook, aanwijzingen geven is verwarrend en afleidend. Laat dat aan de coach over.

3) Teamsport? Moedig alle kinderen aan!
Niet alle ouders zijn erbij of kunnen erbij zijn. Sporten doe je samen.

4) Geef zelf het goede voorbeeld
Houd je mond tegen de scheidsrechter. Wij moeten onze kids leren dat een scheidsrechter zijn best doet en dat we daar met respect mee om moeten gaan.

5) Laat je kind zijn sport zelf beleven
Zelf het eerste nooit gehaald en is het nu je missie dat je kind het wél haalt? Laat je kind zélf aangeven hoe intensief en hoog het wil sporten.

Kijk ook op www.tvsportplezier.nl, een digitaal platform dat zowel ouders als verenigingsbestuurders informeert, verleidt en inspireert om samen werk te maken van de prettige sfeer op de sportclub.
Bron: http://grootenklein.nl/sportiviteit-en-respect-vijf-toptips-voor-langs-de-lijn/