“Ik wil je graag ontmoeten en een stukje met je meelopen”
Dit wordt als eerste gelezen op de website “Bij Klarisse” psychosociale therapie. En dat meelopen heeft inmiddels bewezen van grote waarde te zijn voor Genemuiden en omgeving. Vier jaar geleden inmiddels ging voor Klarisse Broer-Altena haar wens in vervulling en maakte ze de stap naar zelfstandig psychosociale therapeut.Klarisse was daarvoor jaren werkzaam geweest binnen de verpleging waarbij al de nodige ervaring en expertise werd opgedaan, en na het afronden van de vierjarige studie psychosociale therapie was dit voor haar dé logische stap.
Met het realiseren van een mooi gelegen praktijkruimte achter het woonhuis aan de Achterweg én de daadwerkelijke start van haar praktijk “Bij Klarisse” werd al snel duidelijk dat er in Genemuiden, maar ook in de omgeving, veel vraag is en weinig aanbod hierin. Een oorzaak hiervoor kan wezen dat hulp zoeken én krijgen soms toch nog wat in de taboesfeer ligt. En dat is jammer zegt Klarisse, want juist met tijdig inschakelen van hulp kun je grotere problemen voor wezen. Gelukkig is hierin een kentering zichtbaar en ziet ze dat er door zowel mannen als vrouwen (of allebei tegelijk) deze stap iets sneller gemaakt wordt. Maar nog mooier is het als mensen preventief handelen; een consult zonder directe of concrete hulpvraag is een goede optie om inzicht te krijgen waar bijvoorbeeld je valkuilen zich bevinden, of waarom je op bepaalde situaties reageert zoals je dat doet. Dus ben je eigenlijk wel wie je diep van binnen bent? Of leef je je leven zo omdat je teveel anderen een plezier wil doen en jezelf wegcijfert? Vragen die zomaar dan voorbij kunnen komen waar je nooit bij stil hebt gestaan en niet meteen aan de orde zijn maar onbewust toch invloed kunnen hebben.
Vragen zijn er bij iedereen, en zeker ook bij bijvoorbeeld aanstaande moeders blijkt wel uit de afgelopen vier jaar . Zwangere vrouwen zijn vaak, zeker als het de eerste zwangerschap betreft, volop bezig met het toekomstig invullen van de opvoeding; hoe ga ik het doen, hoe ga ik het zeker niet doen, wat verwacht mijn omgeving en in hoeverre ga ik daarin mee…. Dat kan zorgen voor onzekerheid en ook hierin kan Klarisse een stukje ‘meelopen’ en samen realistische verwachtingen maken.
De therapieën die Klarisse hanteert zijn divers, afhankelijk van wat bij de cliënt past is het werken met voorwerpen als plaatjes of dieren en poppetjes een onderdeel hierin. Met het zo visualiseren kan het makkelijker worden om te achterhalen waar bij iemand ergens de emotie zit, want emotie speelt hierin een terugkerende rol. Ook kan je zo goed in kaart brengen hoe het zit met de eigen familierelaties (contextuele therapie)
Een mooi voorbeeld hierin is de EFT-therapie (Emotionelly Focused Therapy) die bij uitstek geschikt is voor mensen die in de relatiesfeer problemen hebben, of deze (ook hier) juist voor willen wezen. Een andere veelgebruikte methode is de bekendere EMDR. Vaak gebruikt om angsten weg te nemen (soms tijdens de behandeling al resultaat), of de emotionele lading op onverwerkte trauma’s alsnog af te ronden. Klarisse is bekend met vele methodieken en weet na een intake welke aansluit bij de hulpvraag.
Actueel is het thema “gestagneerde rouw”, na twee jaar Corona wordt dit veel teruggezien in de praktijk, als een rouwproces in deze fase niet wordt aangegaan kan dit problemen geven. Klarisse werkt vanuit haar Christelijke levensvisie en is dan ook bekend met hoe anderen dit op allerlei manieren kunnen beleven. Dat maakt het werken voor haar, maar ook voor wie het aangaat veelal een stuk makkelijker.
Klarisse benadrukt tot slot nogmaals het belang van tijdig hulp zoeken en niet ‘mee blijven rondlopen’. Ook bij twijfel is een contact zo even gelegd en kan er alsnog overlegd worden of er wel of niet een vervolg moet komen.
Lees meer over Klarisse en haar praktijk op; https://bijklarisse.nl/
Foto en tekst: Hans Hilberts