Als elke seconde telt, dan kunnen minuten fataal zijn. Dat is zeker in Oost-Nederland zo, waar geen traumahelikopter in de buurt staat. “We zijn een witte vlek op de kaart”, zegt SGP-Statenlid Lubbert Talen, die daar verandering in wil brengen. Dat zou kunnen door een traumahelikopter te stationeren op Twente Airport.
Omwonenden die protesteerden tegen het stationeren van een traumahelikopter op vliegveld Teuge, kregen van de Raad van State gelijk in hun bezwaren. Het gevolg daarvan is dat bij Apeldoorn voorlopig dus geen traumahelikopter komt te staan.
Maar vanuit de huidige standplaatsen (Groningen, Rotterdam, Amsterdam en Nijmegen) kunnen helikopters lang niet overal binnen een halfuur ter plaatse zijn. “Dat kan fatale gevolgen hebben, juist daarom zijn de helikopters zo belangrijk”, zegt Talen.
Er worden soms wel helikopters vanuit Duitsland ingezet. “Maar ook daarmee zijn we er nog niet. De aanvliegtijden moeten gewoon naar beneden en dat zou kunnen vanaf Twente Airport. Het zou goed zijn als de provincie daarnaar gaat kijken”, betoogt het Statenlid.
Talen stelt vragen aan het college van Gedeputeerde Staten, onder andere over de inzet van Duitse teams. Hij is benieuwd hoe vaak zij ingezet worden en of dat effectief is. Ook wil de SGP’er graag weten of de provincie nu meer gaat lobbyen voor een traumahelikopter op Twente Airport.
“Nu het in Teuge niet doorgaat, is wat ons betreft Enschede aan de beurt. In het rapport ‘Elke Regio Telt!’ bleek ook dat de locatie Teuge veel westelijker was dan vanwege een goede regionale spreiding zou moeten. Daarom moet de blik nu op Enschede gericht worden”, aldus Talen.
De traumahelikopter kan in een groot gebied ingezet worden, waarbij de provincie ook een rol speelt als wegbeheerder van de provinciale wegen en mede-eigenaar van het vliegveld in Twente. “Ik roep het college van harte op om hiermee aan de slag te gaan”, besluit hij.
foto is gemaakt door Henk Kuik.