Klik hier voor de foto´s van het uitje
Businessclub op pad.
Op donderdag 18 februari toog Businessclub De Wetering naar Amsterdam voor een gezellig uitje met als sluitstuk de wedstrijd Ajax – Juventus.
Voor deze gelegenheid waren de hoofdsponsor, de top- en diamantsponsoren uitgenodigd.
Met bijna 50 personen werd het “avontuur” aangegaan. De eerste stop in Amsterdam was bij het Entrepotdok. Het voormalig Algemeen Rijks Entrepot is, na het besluit van Koning Willem 1, in 1827 opgericht. Het entrepot is een douane vrije opslag van nog niet geïmporteerde goederen. In een periode tussen 1827 en 1840 worden de eerste 50 pakhuizen, tot dan particulier bezit, opgekocht voor het entrepot. Ook worden er nieuwe pakhuizen bijgebouwd. De pakhuizen krijgen, op alfabetische volgorde, de namen van de handelssteden uit de Noordelijke en Zuidelijke Nederlanden. In 1895 wordt het entrepotdok opgeheven, de steeds grotere zeeschepen kunnen dan het dok niet meer bereiken.
Het dok raakt in verval maar zal later, gelukkig, toch gerenoveerd worden. Nu wordt er weer gewoond en gewerkt.
Medeorganisator Henk Groenewegen van TCC Modexpress (The Cargo Company) en tevens één van de sponsoren van het 1e uur van Sportclub Genemuiden had een perfecte lunch geregeld in Veere, een van de dokken in het entrepot. De businessclubleden lieten zich de lunch goed smaken en luisterden ondertussen aandachtig naar de uitleg die werd gegeven over de haven van Amsterdam. Een verhaal over het verleden, het heden en de “zonnige” toekomst die de 4e haven van Europa tegemoet gaat. Zo kwam men te weten dat de Amsterdamse haven de grootste benzinehaven ter wereld is en ook de grootste cacaohaven.
Na de lunch toog het gezelschap dieper de oude binnenstad in, op weg naar proeflokaal De Drie Fleschjes. Het oudste proeflokaal van Amsterdam bevindt zich vlak bij de dam, achter de nieuwe kerk. Het proeflokaal dateert van 1650, De opening hiervan zou bijgewoond zijn door Rembrandt van Rijn, admiraal de Ruyter, Constantijn Huygens, Maarten Tromp, Jacob Cats en Baruch de Spinoza. De geschiedenis verteld mooie verhalen, of het klopt? Feit is wel dat menig beroemdheid uit de gouden eeuw ( en daarna) een pootje gelicht heeft aan de toog.
Zo gauw je het lokaal binnen treedt doe je, voor je gevoel, een stap terug in de tijd.
Op de petroleumbrander staan de gehaktballen te pruttelen, oude kaas en overheerlijke ossenworst liggen uitnodigend op de toog. De waard schenkt met veel gevoel een rank glaasje vol met oude jenever. Velen houden het echter bij een pint bier of een Beerenburg al dan niet in de mix. Ook zijn er dapperen die wagen zich aan een boswandeling, maar dan wel een echte, gemixt voor je neus. Aan de wanden van het lokaal hangen de vaten met geestrijk vocht. Menig bedrijf heeft hier zijn eigen vat hangen, er is zelfs een wachtlijst voor vaten. Tussen al dit moois hangt er ook een van TCC.
Overweldigd door al dit pure Hollands goeds wordt door velen, tussendoor, een frisse neus gehaald in de Amsterdamse binnenstad. Of het anders zo veilige gevoel in de binnenstad nu vergroot werd door het grote aantal blauwhelmen is maar de vraag. Zo nu en dan schoot zo links en rechts wat opgeschoten jeugd de nauwe steegjes in, achtervolgd door vrouwelijk blauw te paard. Het geheel werd continu vanuit de lucht gadegeslagen vanuit een onheilspellend ronkende helikopter. Van de in de pers beschreven buitensporige rumoerigheid is weinig vernomen. De levende standbeelden bleven toeristen trekken op de dam, de geschoten plaatjes verloren wel hun vredigheid door de daar geposteerde ME busjes. Velen zagen hun wandeling dan ook weer snel voor gezien en togen terug naar het warme gevoel van De Drie Fleschjes.
Rond 17:15 vertrok het gezelschap richting de Arena. Eenmaal in de bus kwam men er achter dat een wedstrijd om 19:00 in de Arena niet echt gunstig uitwerkt op de wegen rondom Amsterdam. In de tijd dat het normaal al druk is werd het nog drukker. Het had wel tot gevolg dat het gezelschap pas tegen zevenen hun stekkie gevonden had in de volle Arena.
Wat als een klapper op het laatst was geprogrammeerd, liep uit op een deceptie. In Nederland blijkt de armoede in het voetballen toegeslagen. Ajax verliest van Juventus, de pers hemelt Ajax op terwijl de mensen in het stadion toch echt zagen dat de Amsterdammers veel tekort kwamen ten opzichte van de Italianen. Toch was dit wel het uitgelezen moment geweest om de Turijnen op een nederlaag te trakteren. Ajax bleek het, naast het geld, ook te ontberen aan echte wilskracht, gogme en teamgeest. Als, ondanks het ontbreken van dit alles, de pers al zeer positief is, dan heeft de voetbalarmoede echt toegeslagen. Om de deceptie kracht bij te zetten werd men bij het verlaten van de Arena ook nog getrakteerd op een plensbui. In de warme bus was de goede sfeer echter weer snel terug. Onder het genot van een hapje en een drankje werd de thuisreis toch nog weer een klein feestje.