Verantwoord op de e-bike

 

Ingezonden: VVN afd. Genemuiden.

Voor de een betekent de e-bike dat ‘op de fiets naar het werk’ eindelijk binnen handbereik is, voor de ander betekent de e-bike dat hij eindelijk weer eens een ontspannen fietstocht kan maken.
Wat het gemak van de e-bike ook voor jou betekent: ga er verantwoord mee om!

1.Wen aan de snelheid

Omdat de snelheid van de e-bike hoger ligt dan de gemiddelde fietser gewend is, vergt dat enige oefening. Dat is dan ook waar iedere beginnende e-biker mee zou moeten beginnen. Een rustig landweggetje, een leeg parkeerterrein – het maakt niet uit, maar leer je fiets kennen. Weet wat er gebeurt als je plotseling moet remmen, voel hoe hij zich in de bocht gedraagt – alleen als je zulke dingen weet, kun je je veilig tussen het overige verkeer begeven.

2. Lage instap

Al eerder bleek uit onderzoek van de TU Delft en de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) dat oudere fietsers minder stabiel zijn. Niets om je voor te schamen, maar wel iets om rekening mee te houden én je verantwoordelijkheid in te nemen. Ben je 65-plusser en ga je een e-bike (of gewone fiets) kopen, kies dan voor een lage instap – en ja, dit advies geldt net zo goed voor de heren! Op een fiets met lage instap gaat het op- en afstappen met veel minder gewiebel gepaard, waardoor ook het risico op vallen veel kleiner is.

3. Spiegel
Al fietsend achteromkijken zorgt vaak voor gevaarlijke situaties, zonder dat je er soms zelf erg in hebt. Op het moment dat je over je linkerschouder kijkt, draaien je handen automatisch een beetje mee met als gevolg dat ook je stuur een stukje naar links zwenkt. Als er precies op dat moment een tegenligger nadert, kan het lot zomaar eens een akelige wending nemen.
De oplossing?
Een achteruitkijkspiegeltje op je stuur. Daarmee kun je zonder gezwabber zien wat er achter je gebeurt en dat is wel zo veilig.

4. Zadelhoogte
Nog een advies: zet het zadel liever iets te laag dan iets te hoog. Op die manier kun je makkelijker met de voeten bij de grond en dat kan bij een onverwachte manoeuvre het verschil zijn tussen vallen en overeind blijven.