Vorig jaar zijn er 25% minder klachten ingediend bij de Overijsselse Ombudsman dan in 2021. Het aantal klachten wisselt sterk per jaar, maar de ombudsman merkt wel dat gemeenten er steeds beter in slagen om zelf klachten tot tevredenheid op te lossen.
Alleen als het niet anders kan sluit de Overijsselse Ombudsman een klacht af met een formeel rapport met daarin een oordeel. Een informele oplossing heeft de voorkeur. Piet Jansen, voorzitter van de Overijsselse Ombudsman, is er blij mee dat gemeenten dezelfde werkwijze volgen: eerst kijken of een klacht alsnog kan worden opgelost.
Deze werkwijze blijkt in de loop van de jaren steeds meer vruchten af te werpen. Want hoewel het aantal aangesloten gemeenten en samenwerkingsverbanden groter is geworden, is het aantal klachten niet echt gegroeid. Dit schommelt al sinds de start van de Overijsselse Ombudsman in 2002 tussen de 70 en 130 per jaar.
In 2022 zijn 79 klachten ingediend bij de Overijsselse Ombudsman. In 2021 waren dat er 105. Daarnaast waren er 145 andere contacten met inwoners die niet hebben geleid tot het indienen van een klacht omdat iemand kon worden geholpen of kon worden verwezen naar een andere instantie.
Een aantal klachten werd door of na tussenkomst van de ombudsman opgelost, terwijl acht klachten zijn afgesloten met een formeel rapport. Daarvan zijn er twee gegrond en drie gedeeltelijk gegrond verklaard.
De Overijsselse Ombudsman bestaat ruim 20 jaar en sinds de start is er heel wat veranderd in het lokale bestuur. Daarom wordt begin 2023 een evaluatieonderzoek gehouden met het oog op de toekomst van de ombudsfunctie in Overijssel.
Er zijn achttien gemeenten (met in totaal bijna 750.000 inwoners) en zeven samenwerkingsverbanden aangesloten bij de Overijsselse Ombudsman.
Informatie over de Overijsselse Ombudsman en de aangesloten gemeenten en instanties is te vinden op de website www.overijsselseombudsman.nl