Meld Misdaad Anoniem voerde het afgelopen half jaar in Overijssel een succesvolle campagne tegen drugscriminaliteit. De campagne richtte zich vooral op mensen die wonen en werken in het buitengebied. In een half jaar steeg het aantal meldingen met 17%, een opvallende stijging ten opzichte van de rest van Nederland. Voor de start van de campagne bleef het aantal meldingen in Overijssel juist achter. Naar schatting zijn een half miljoen mensen via de campagne bereikt.
De campagne van Meld Misdaad Anoniem is opgestart in opdracht van de Provincie Overijssel in samenwerking met gemeenten. Om te voorkomen dat criminele organisaties verder voet aan de grond krijgen. Het Overijsselse buitengebied blijkt een aantrekkelijk gebied voor drugscriminelen, mede door de gunstige ligging, goede bereikbaarheid en beperkt toezicht. Het wekt andere vormen van ernstige criminaliteit in de hand, zoals mensenhandel, wapenhandel, zorgfraude en digitale criminaliteit. Ook jongeren worden steeds vaker betrokken.
Extra inzet voor bestrijden criminaliteit
Provinciale Staten hebben daarom in juni 2024 opdracht gegeven voor een driejarig programma om partners, zoals gemeenten, te helpen criminaliteit effectief te bestrijden. Ook deze extra campagne is hier onderdeel van. Belangrijkste doel: mensen stimuleren om criminaliteit te melden. Een kwart van de Overijsselaars is namelijk wel eens in aanraking gekomen met drugscriminaliteit. Ruim de helft ziet wel eens verdachte situaties. Dit komt echter niet naar voren uit de meldingen.
“Samen een vuist maken tegen georganiseerde criminaliteit”
“Mensen ervaren een drempel om te melden terwijl hun informatie juist belangrijk is om criminelen op te sporen. Daar willen we Overijsselaars met een extra campagne bewust van maken. Zodat we samen een vuist tegen georganiseerde criminaliteit kunnen maken.”, aldus Commissaris van de Koning Andries Heidema bij aanvang van de campagne in juni 2024. Heidema kijkt inmiddels tevreden terug op het resultaat van de campagne, die in december is afgerond. “De cijfers liegen er niet om. Via sociale media zijn naar schatting een half miljoen mensen bereikt. Ze zagen de advertenties 7 tot 10 keer voorbijkomen. In een half jaar steeg de meldingsbereidheid met 17%.”
32 meldingen per week
In Overijssel kwamen in een halfjaar bij Meld Misdaad Anoniem 831 meldingen binnen, 32 per week. Er kwamen 84 meldingen binnen over de productie van drugs en 69 meldingen over ondermijnende activiteiten. Ook nam de meldingsbereidheid zichtbaar toe op andere onderwerpen zoals geweld, wapens of illegaal vuurwerk. De campagne was niet alleen bedoeld voor inwoners in het buitengebied, maar ook voor professionals die daar actief zijn. Zoals agrariërs, toezichthouders, erfcoaches, veeartsen, bedrijfsverzorgers, jagers, agrarisch adviseurs of makelaars. Een deel werd ook bereikt via trainingen en presentaties. Verschillende partijen (regionale, lokale overheden, toezichthouders, veiligheidspartners en andere belangbehartigers) speelden een actieve rol bij de verspreiding van de campagne. Door het onderwerp te agenderen, berichten en campagnemateriaal te verspreiden en bijeenkomsten en publieksacties te initiëren.
Bestrijding criminaliteit stopt niet
Het programma Ondermijning van de provincie Overijssel wordt nu verder uitgerold. Een veiligheidscoach richt zich vooral op het verder voorlichten en ondersteunen van agrariërs en professionals in het buitengebied. Een expertteam gaat gemeenten ondersteunen bij het versterken van het veiligheidsbeleid. Verder wordt zoveel mogelijk meegelift op bestaande initiatieven en campagnes, zoals de campagne ‘Houd misdaad uit je buurt’ van het ministerie van Justitie en Veiligheid.